Student Studentsson

Att som lärare hantera kontroverser

Ekman & Pilo (2012 s.97-102) menar att det är det viktigt att som lärare ha strategier för hur man hanterar kontroverser som uppstår kring skolans värdegrund. Inte minst känns detta aktuellt i ämnet samhällskunskap som tar upp en hel del värderingsfrågor som politiska styrsätt och maktfördelning eller vida begrepp som rättvisa. Jag själv gillar att öppna upp för diskussion och samtidigt ge andra elever möjlighet att bemöta olika åsikter, hellre än att bara avvisa ett påstående som felaktigt. Därmed skulle jag enligt Ekman & Pilo (2012 s.98) ha det förhållningssätt som definieras som ”debattledaren”.

Jag håller med Ekman & Pilo (2012 s.102) som framhåller att konflikter och kontroverser i klassrummet inte behöver ses som hotfullt eller störande för undervisningen, utan istället kan fungera som lärorika inslag i densamma. Jag anser att det kan vara ett sätt att lära känna både sig själv och andra. Att göra det under ordnade former i ett klassrum kan ses som en bra arena att få den erfarenheten. Som lärare har man dock krav på sig att stå upp för skolans värdegrund, men det behöver inte betyda att man inte kan diskutera och ha högt i tak.

Jag instämmer även med Ekman & Pilo (2012) när de menar att det ställer krav på att man som lärare bör ha lyckats att etablera ett tryggt och positivt klimat i klassen innan man öppnar upp för diskussion av värdefrågor. Att man redan innan påtalat att det t.ex. är viktigt att hålla sig till sakfrågan och inte gå till personangrepp och att låta andra tala till punkt. Vill man göra det lite enklare för sig kan man göra som vi gjort under en tidigare kurs på lärarutbildningen där vi tilldelades vilka åsikter vi skulle ha, istället för att utgå från våra egna.

Andreas Zetterlund

referens: Ekman, P. & Pilo, L (2012), Skolan, demokratin och de unga medborgarna. Malmö: Liber. (s 90-157)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress